גיליון 255, ניסן תשפ”ה
בכותל הצפוני של בית הכנסת האשכנזי בית ישראל, ברחוב פלא יועץ בשכונת ימין משה, מוצב לוח אבן גדול:

צילום: Amos1947, ויקיפדיה
מיהו אברהם מיכאל קירשנבוים, ומהו סיפור הצלתה של השכונה?
שעות הבוקר של יום שלישי, ה-10 בפברואר 1948, בשכונת ימין משה היו שקטות וקרירות. תרנגולות התרוצצו בין החצרות, תינוק בכה מאחד החלונות, ריח עצי הסקה עמד באוויר, אבל איש לא טעה בשגרה. בכל רחבי העיר סוערת המלחמה מזה למעלה מחודשיים, ואיש לא יודע מה יילד יום. בשכונת ימין משה, אל מול החומות, מתגוררות כ-150 משפחות יהודיות, ורק כלי נשק בודדים הוקצו להגנתה. אך אתמול נפצעו ארבעה מתושבי השכונה מירי צלפים מכיוון העיר העתיקה. אתמול גם פשטו 12 חיילי לח”י על בית טאנוס, שנמצא בין השכונה לשער יפו, ופוצצו את אגפו המערבי. 7 מהם נפגעו מאש האויב. רוח צינת הבוקר הירושלמית העלתה את ריחו השרוף של המרכז המסחרי בממילא, שפורעים ערבים בזזו והחריבו ב-2 בדצמבר האחרון. באותו יום נורא נלכד ניסן קירשנבוים, תושב ימין משה, בידי המון ערבי צמא דם ליד שער יפו, הוכה קשות ורק בקושי הצליח להיחלץ מידיהם ולהגיע הביתה כשהוא פצוע ובגדיו קרועים.
בבית משפחת קירשנבוים בימין משה רתח וקצף הקפה על הכיריים, ופנינה קראה לאחיה אברהם לשבת ולשתות לפני שייצא למשמרת בעמדה שלו, בפתח אחד משערי השכונה. צרור יריות נשמע ממרחק, מבטים מודאגים הוחלפו. שתיקה מעיקה עמדה באוויר. אברהם לגם מהספל עוד לגימה אחת, קם, חיבק את אמו מרים, חייך לפנינה, סידר שוב את רצועת הנשק, נשק את המזוזה ויצא.
בדרכו לעמדה חלפה בזיכרונו של אברהם דמותו האבהית של ר’ אריה לוין, מורו האהוב בישיבת עץ חיים. כשהיה בן 16 עזב את הישיבה כדי לעזור לאביו בפרנסת המשפחה, במכירת שמן בשכונת תלפיות, אבל היישוב היהודי נלחם אז על חייו, והוא לא היה מסוגל לעמוד מנגד. אברהם התגייס לחי”ש (חיל שדה של ‘ההגנה’), ומאז הוא חייל. מחשבותיו נדדו אל פרצופיהם של חבריו ליחידה, והוא כאילו שמע את קולותיהם וצחוקם. לפני כשלושה שבועות הוא ביקש, בלב כבד, לעזוב את יחידתו כדי להגן על שכונת ילדותו. שמעון ארמוזה, מפקד ‘ההגנה’ בשכונת ימין משה, הכיר אותו ואת כישוריו והטיל עליו את המשימה לאמן את צעירי השכונה ולהכשירם ללחימה. כשנפרד אז מחבריו ליחידה בחי”ש הוא לא העלה בדעתו שכעבור שלושה ימים בלבד ימצאו כולם את מותם ב’שיירת הל”ה’, בדרכם לגוש עציון הנצור (16.1.1948).
כשהגיע לעמדה, בדק אברהם שוב את ארגז התחמושת של מקלע הבְּרֶן שלו וסידר מעט את שקי החול. בתחילה היה נדמה לו שקולות הירי הבודדים והרחוקים הולכים ומתקרבים, אבל בשעה 10:00 כבר לא היה עוד ספק. מרגע לרגע גברו הצליפות מכל רוחב החזית המזרחית – משער יפו ועד אבו תור. גם ממערב לשכונה – ממלון המלך דוד ומאזור תחנת הרכבת – נפתחה אש כבדה, מנשקיהם של חיילים בריטים שהצטרפו למחבלים הערבים. סמוך לשעה 12:00 בצהריים חשכו עיניהם של המגינים בעמדות: מאות ערבים התגודדו ברחבת שער יפו והחלו להתקדם לעבר ימין משה בירי ובצעקות מחרידות. ‘בית עבדאללה’ – מבנה גדול מצפון לשכונה (בימינו – בית הקונפדרציה), שהוחזק בידי הבריטים כדי לחצוץ בין השכונה היהודית לאזור הערבי, נתפס עד מהרה בידי המחבלים, והם החלו להסתער ממנו על השכונה. המגינים הבודדים הצליחו להשיב אש ולבלום אותם, אחד מהם – דוד עוזיאל (אחיינו של הרב בן ציון חי עוזיאל), תפס רימון שהושלך אליו והספיק להשליך אותו בחזרה.
באותו זמן רץ אברהם קירשנבוים מעמדה לעמדה, מיקם את צעירי השכונה עם אקדחי ‘פראבלום’, הנחה אותם לא ליפול חיים בשבי, וירה אל עבר האויב מכיוונים שונים, עד שהתמקם בעצמו בעמדה מתחת לרעפים על גג אחד הבתים הצפוניים של השכונה, שם כבר עמד אחד הלוחמים – חיים עצוּר. בשעה 15:00, בעיצומם של חילופי האש, הוא הבחין בכמה עשרות ערבים המתקדמים במהירות לכיוון צפון-מערב השכונה. מבט נוסף הספיק לו כדי להבחין בדינמיט, במֵכלי בנזין ובשׂקים, והוא הבין מיד שהאויב בדרכו להצית את השכונה ולהעלותה באש על יושביה.
“חיים עצור הציע לפתוח מיד באש, אבל אברהם פעל בקור רוח”, סיפרה לי פנינה קירשנבוים, אחת מחמשת אחיו ואחיותיו של אברהם. את פנינה פגשתי בביתה בימין משה, בשנת 2014. היא הייתה מאחרוני תושביה הוותיקים של שכונת ימין משה, וזכרה את כל פרטי ההתרחשויות כאילו התרחשו אתמול. ” אברהם ידע שרק הוא לבדו חוצץ בין מאות המחבלים לשכונה, והתחמושת מוגבלת. הוא החליט להמתין עוד קצת עד שיתקרבו אל קו הבתים. באותו רגע שהתקרבו פתח את הניצרה והמטיר צרורות קצרים ומדויקים ממקלע הבְּרֶן אל חומרי הנפץ והבעֵרה שבידי הערבים. פיצוצים עזים נשמעו, להבות אש זינקו, עשרות גוויות התפזרו בשטח וכעבור זמן קצר החלו להישמע זעקות הפצועים. אלו שלא נפגעו נמלטו מהמקום באֵימה. מאוחר יותר התברר שבין ההרוגים היה גם מפקד הכוח הערבי עווד כליל אל-קווסמה” סיכמה פנינה.

כתובת ברחוב התקוה פינת רחוב המצודה בשכונת ימין משה: “מעל גג בית זה נלחם ונפל […] אברהם מיכאל קירשנבוים […] בעוז רוחו הדף את כנופיות האויב והציל את ימין משה על תושביה”.
אברהם הבחין בגלים נוספים של ערבים המגיחים לעבר השכונה שוב ושוב. הוא לא נח והדף אותם באמצעות המִקְלע שבידו, עד שנעלמו לגמרי. כשהשתרר מעט שקט הוא הבין שהציל את השכונה כמעט לבדו, הספיק לנשום עמוק, למלמל תפילת הודייה קצרה ולהתמתח, אבל הוא לא ידע שבינתיים זיהו הבריטים את הגג שבתוכו הסתתר. כדור בודד של צלף בריטי שהוצב במלון המלך דוד פגע בו באגן הירכיים, ואברהם נפל והתפתל בכאב. הוא לא הרשה לחיים עצוּר לפנותו מן העמדה עד שווידא שאחרון התוקפים נסוג, ורק אז פינה את עצמו למפקדה בשכונה, נחבש והמתין לאמבולנס ליד טחנת הרוח, כשהוא שכוב על אלונקה. את הברן שלו הוא לא הסכים לעזוב. ליד האלונקה של אברהם הפצוע עמדו החובש משה לוי ואחיו בנימין – לוחם האצ”ל, שבינתיים הגיע למקום.

בשעה 16:00 נכנסו הבריטים לשכונת ימין משה, ובתיאום עמם התקרב האמבולנס אל אברהם קירשנבוים הפצוע. בתצלום של צלמי לשכת העיתונות הממשלתית הבריטית, שהגיעו למקום והנציחו את האירוע, נראה אברהם קירשנבוים כשהוא שרוע על האלונקה – פצוע, אך בהכרה מלאה ונשען על מרפקו. על גג ‘בית דוד’ (כיום הבית בפינת הרחובות קרן היסוד וז’בוטינסקי) עמד צלף בריטי נוסף שצפה בפינוי הלוחם היהודי הפצוע והמתין כטורף האורב לטרפּו. ברגע הרמת האלונקה הוא ירה כדור בודד באברהם ופגע בבטנו. בשארית כוחותיו לחש אברהם לבנימין: “עכשיו נפלתי”. אברהם הובהל באמבולנס אל מרפאת ‘הדסה’ ברחוב החבצלת, ובמשך יומיים נלחם עד חייו עד שנפח את נשמתו הזכה, ביום חמישי, ב’ באדר א’ תש”ח.
“הבריטים רצחו אותו בדם קר”, אמרה לי פנינה קירשנבוים בקול רועד.

דבר, 13.2.1948
הבריטים לא אפשרו לקיים הלוויות להר הזיתים בכל יום, ולכן נדחתה הלווייתו של אברהם. ביום ראשון התכנסו רבים מתושבי ירושלים בסמוך לבית החולים ביקור חולים, שם הופקדה גופתו. בין המספידים היה מורו ורבו, ר’ אריה לוין, ‘הצדיק הירושלמי’. אחרי ההספד הכריז שמעון ארמוזה, מפקד ‘ההגנה’ בימין משה, את הצהרת האבל של ארגונו. מיד אחר כך יצא לפתע מתוך הקהל אדם שהסתיר את פניו במגבעת, והכריז: “הארגון הצבאי הלאומי מרכין את ראשו לזכר החייל תמיר”. בני המשפחה נדהמו, אפילו הם לא ידעו שאברהם היה חבר גם באצ”ל, ושכינויו המחתרתי היה ‘תמיר’. אחר כך התברר שהוא פעל גם בשורות הלח”י. מודעות האבל על אברהם קירשנבוים שכיסו את קירות ירושלים היו מטעם שלושת הארגונים – ההגנה, האצ”ל והלח”י, תופעה שלא היה לה אח ורע. לימים הופתעו בני המשפחה לגלות גם את הסליק שהיה בביתם, שם הסתיר אברהם נשק רב.
ההלוויה נקבעה ליום שני לפנות בוקר. הבריטים לא אפשרו למלווים, ואפילו לא לבני משפחה, לצאת להר הזיתים, אלא לקברן בלבד, ולמפרע התברר שאברהם מרדכי היה היהודי האחרון שנטמן בהר הזיתים טרם ניתוקו. הר הזיתים נותר בשבי הירדנים בתום המלחמה, ולפיכך לא ידעו בני המשפחה את מקום קברו במשך 19 שנה. מיד בתום מלחמת ששת הימים (1967) הופיע אדם זר בבית משפחת קירשנבוים. הוא ביקש למסור לניסן, אבי המשפחה, מסר מפתיע:
“אני הוא הקברן שקבר את בנך. כריתי את הקבר תחת אש, ולאחר שהורדתי את הנפטר ירדתי גם אני לבור ותפסתי מחסה עד שהאש פסקה. למעשה, אני האדם היחידי שיודע היכן הוא. בוא עמי להר הזיתים, ואראה לך את קברו של בנך הגיבור”.

תצלום: אתר mountofolives
לאחר זיהוי מקום קברו, הניח עליו אגף ההנצחה של מרד הביטחון מצבה צבאית, עליה נכתבו שלוש מילים לאקוניות לתיאור נסיבות מותו: “נפל בקרב בירושלים”. שמו של אברהם מיכאל קירשנבוים נחקק גם באנדרטה שהוקמה בבית העלמין הצבאי בהר הרצל לזכר חללי הרובע היהודי ולזכר לוחמים שנפלו במערכה על ירושלים והובאו לקבורה בהר הזיתים.

בשנת 2021 נקרא רחוב על שמו בשכונת משכנות שאננים, הצמודה לימין משה. משכנות שאננים הייתה השכונה הראשונה מחוץ לחומות (נוסדה ב-1860), ואברהם היה בן הדור השלישי למייסדיה. באותו רחוב הוצב גם ספסל עם כתובת המנציחה את זכרו ואת מורשתו:

“כאן, במשכנות שאננים, נולד אברהם מיכאל קירשנבאום הי”ד, בן למשפחה מראשונות המקום. באדר א’ ה’תש”ח נפל על הגנת ימין משה בעמדו יחידי מול כנופיות האויב במלחמת השחרור. היה בן כ”ב אביבים”.
אברהם קירשנבוים לא הציל רק את ימין משה. לוּ הייתה השכונה נופלת לידי האויב, דרכו הייתה קצרה להשתלט על מרחב מרכז העיר החדשה ועל השכונות היהודיות רחביה, שערי חסד ועוד, ועם חבירתו לשכונות הערביות בקעה, טלביה וקטמון גם לנתק את השכונות היהודיות הדרומיות. ימין משה הייתה הסכר שבלם את השטף שאיים על העיר, ואצבעו של אברהם קירשנבוים הייתה האצבע שסתמה את החור בסכר.