מתעניינים בסיור? צרו קשר

מעיין שְׁטוּבּ: מהו סוד ההצלחה?

גיליון 253, אדר תשפ”ה

ירושלמים ותיקים מספרים, שאם היית שואל ילד ב’ירושלים של פעם’ כמה מעיינות יש בירושלים, הוא היה משיב: שניים! מעיין השילוח ומעיין שטוב.

חנות מעיין שטוב, 2009 (צילום: Hovev, ויקיפדיה).

 

במעיין השילוח אולי לא כל הילדים הירושלמים ביקרו, אבל את מעיין שטוב – או בהגייה הירושלמית המוכרת מָ֫יָין שְׁטוּבּ (במִלְעֵיל) – הם בוודאי לא פספסו, ולא היה אחד מהם שלא הכיר את מותג המזרקה המשונה. חנות הבגדים הוותיקה ב’צומת האיקסים’ (צומת הרחובות יפו, קינג ג’ורג’ ושטראוס) הייתה שם נרדף להלבשה עליונה ותחתונה, מגבות, סדינים ושמיכות.

סיפורה של חנות הבגדים היא גם סיפורו של חסיד בּוֹבּוֹב, יהודה אלכסנדר (לֵייבִּישׁ) שְׁטוּבּ, יליד מגנצא (מיינץ) שבגרמניה, ולמעשה הוא גם סיפור התקומה הלאומית בירושלים, ברקע חורבנה של יהדות אירופה. זהו סיפור מעניין, אלא שקשה להבחין אלו חלקים ממנו נגזרו מן המציאות ואלו מן הדמיון. ככה זה כשמספרי הסיפורים בוחשים יחדיו מעשיות חסידים, מסורות משפחתיות ומיתוסים מקומיים. על עובדה אחת אין עוררין ואין גרסאות: מעיין שטוב היה דוגמה לבית עסק מצליח ומשגשג.

בהנחה שיהודי חסיד ירא שמים לא יכול להצליח בעסקיו סתם כך, בסייעתא דשמיא או בשל כישוריו והתנהלות כלכלית נבונה, לא נותר אלא לתהות כיצד זה זכה בברכה? ובכן, התשובה לשאלה זו נחלקת לשתי גרסאות שונות – האחת של חסידי בובוב והשנייה של צאצאי משפחת שטוב.

הגרסה החסידית מובאת בספר, שעניינו שִׁבחֵי הצדיק ר’ שלמה הלברשטאם, הוא האדמו”ר הראשון של בּוֹבּוֹב – חצר חסידית שמוצאה בגליציה שבפולין. הספר – שיר המעלות לשלמה – הודפס בידי חסידי בובוב בברוקלין, ניו יורק, בשנת 1999. הייתם מנחשים ששטוב הצליח בעסקיו בזכות ברכת הרבי? טעות! הוא התברך דווקא בזכות… הסטירה שקיבל ממנו. הכיצד?

מעשה שהיה כך היה: הכול החל לאחר שלֵייבּיש שְׁטוּבּ, אברך צעיר ותמים מחסידי בובוב, נשא לאישה את מרת שרה גיטל – בתו של רפאל ברנשטטר, אף הוא מבאֵי חצר חסידית זו. לא עבר זמן רב עד שדאגותיו של ברנשטטר לפרנסת הזוג הצעיר החלו להטרידו. הוא שיתף בכך את חברו, בעליו של בית מסחר (להלן “הפָּריץ”) מכפר סמוך לבובוב, והלה החליט להפסיק מיידית את חוזה השכירות עם אחד השׂוֹכרים בנכסיו – יעקב מנדל, שהפעיל בית מרזח, ולהעביר אותו לידיו של ברנשטטר, על מנת שלֵייבּיש חתנו ימצא בו את פרנסתו.

ההחלטה על הפסקת השכירות נעשתה ללא ידיעתו של המשכיר, יעקב מנדל, ומבלי שלייביש עצמו יידע שהוא מקפח את פרנסתו של יהודי אחר. משקיבל יעקב מנדל לידיו את צו הפינוי מיהר אל האדמו”ר מבובוב, ובבכי מר סיפר לו על אבדן מקור הכנסתו, שנגזלה ממנו בידי אותו אברך. הרבי הזדעזע ושלח ללייביש שְׁטוּבּ שיבוא ויתייצב אצלו תיכף ומיד ולאלתר. כאשר נכנס לייביש לחדרו של הרבי בחִיל וברעדה, הוא נתקל במבול של צעקות, ולפני שהבין במה הוא מואשם נחתה על לחיו סטירה מצלצלת. זרוע קודשו של הרבי, בכבודו ובעצמו, היא שהנחיתה על פניו את המהלומה.

לייביש שטוב ההמום ניסה להסביר, כל עוד רוחו בו, שאין לו מושג במה מדובר, אבל האדמו”ר נופף לנגד עיניו בחוזה השכירות, וציווה עליו למהר אל הפריץ ולקרוע את המסמך לגזרים. לייביש האומלל לא בזבז אפילו דקה, ובברכיים כושלות מיהר למלא את מצוות רבו. כעבור כמה ימים, לאחר שנרגעו מעט הרוחות, קרא הרבי ללייביש בשנית והתוודה בפניו:

“הלא סטרתי לך על חנם, וחייב אני לפייסך. הנה הרי זקוק אתה לפרנסה וכלכלה, שמע בקולי ותסע לפראנקפורט, ואתן בידך מכתב לתלמידי ר’ חיים קלויזנער משם, בבקשה שישקוד על תקנתך ויעזור לך למצוא במה להתפרנס, ואני מבטיח לך שתצליח ותגדל מאֹד” (ח”ד באקאן, שיר המעלות לשלמה, ניו יורק תשנ”ט, עמ’ קעו).

נו, מה נותר ללייביש שְׁטוּבּ לעשות? מצוות הרבי הלֹא מצווה היא. ארז מטלטליו, נסע לעיר הגדולה פרנקפורט שבגרמניה, מצא שם את חיים קלויזנר והניח בפניו את המכתב מהרבי. קלויזנר גלגל שיחה קצרה עם הבחור הנבוך, “ומיד נוכח לדעת שהיושב לפניו אינו אלא חסיד בטלן בלתי ממולח” (ציטוט מהנ”ל). אבל מה נותר גם לו לעשות? מצוות הרבי הלֹא מצווה היא. שלח קלויזנר את שטוב לקנות בזול חפצים קטנים כמו סכינים, עטים ועפרונות, והורה לו להסתובב בתחנת הרכבת ולמכור אותם לכל המרבה במחיר. קלויזנר חשב להיפטר כך מן הבחור ולצאת ידי חובת מצוות הרבי, אבל נדהם לגלות את האברך, חסר הניסיון בעסקים, חוזר כעבור שעה קלה ללא סחורה, והתקשה להאמין שהצליח למכור את כולה. הוא שלח אותו שוב ושוב, ושְׁטוּבּ חזר בכל פעם כעבור זמן קצר כשתיקו ריק מסחורה וכיסיו מלאים בשטרות.

אין ספק, ברכת הרבי ברכה היא, והיא לא הייתה מוגבלת. בתוך זמן לא רב רכש לו לייביש שְׁטוּבּ סוס ועגלה, ועסקיו שגשגו ופרחו עוד ועוד. הוא למד עד מהרה את רזי המסחר, ולא ארכו הימים עד שפתח חנות הלבשה גדולה בפרנקפורט. הסיפור המופלא, על לייביש שטוב, החסיד הנבוך שהפך לעשיר מופלג, מסתיים בביקורו של ר’ בן ציון הלברשטאם, בנו של ר’ שלמה (שנפטר זה מכבר, ב-1905) וממלא מקומו על כס האדמו”רות, בשנת 1929:

“הצלחתו פרחה וזרחה מיום ליום והלך מחיל אל חיל, ובשנת תרפ”ט כשהיה כ”ק אדמו”ר מהרב”צ זצ”ל בוויסבאדן [עיר הסמוכה לפרנקפורט], הזמין אותו ר’ לייביש לראות במו עיניו את פירותיו של ברכת אביו, רבנו. השתומם אדמו”ר זצ”ל כשראה חנות ענקית כל-בה בשם ‘שטוב’ס קוועלע’ שהשתרעה על פני רחוב שלם מרובע! בסוף השבוע, כשר’ לייביש היה משלם את [שכר] פועליו, עמדו בשורה שהתארכה במרחק שני רחובות בלי שום גוזמא! כשחזר אדמו”ר זצ”ל לבאבוב, סיפר לאנ”ש [=לאנשי שלומנו (החסידים)] שאין לשער מה מאֹד רבה מדת עשירותו של ר’ לייביש, אשר רכש לעצמו תמורת סטירת צדיק” (שם, עמ’ קעז).

מסתבר ש”סטירת צדיק” היא עסקה לא רעה כלל, אבל עד מהרה היא נאלצה להוכיח את עמידותה לנוכח אתגרים נוראים. בשנת 1933 עלו הנאצים ימ”ש לשלטון, ומצב היהודים החל להידרדר. בליל הבדולח (10-9 בנובמבר 1938) התפרצה השנאה ליהודים בפוגרום נורא, שהתאפיין בפגיעה ברכוש היהודי בכל רחבי הרייך השלישי ובשׂרֵפת מאות בתי כנסת ובתי עסק. החנות הענקית של שטוב בפרנקפורט נפגעה קשות, ולייביש חזר אל האדמו”ר ר’ בן ציון הלברשטאם כדי לבקש עצה וברכה. הרב הזכיר לו שברכתו של אביו תקֵפה ללא מועד תְּפוּגה, וייעץ לו להבריח את כל הונו לשוויץ, ומשם לעבור לירושלים:

“והוסיף אדמו”ר: בלי ספק לא יעמדו לפניך כל קשיים, כי אתה הולך בכח ברכתו של אבא ז”ל, אשר תלווה אותך לעולם. ויעש ר’ לייביש כן, הועברו כל נכסיו לשווייצריא, ומשם הובילם לירושלים עיה”ק והקים שם את מסחרו המפורסם בשם מעין שטוב עד היום הזה…” (שם, עמ’ קעח).

חנות מעיין שטוב בירושלים, שנות ה-70 של המאה ה-20 (מקור: ארכיון יד יצחק בן צבי).

 

אם כן, בזכות סטירתו של הרבי וברכותיו, הצליח שטוב להימלט מציפורני הנאצים ולחדש את עסקיו בעיר הקודש. כאמור, זוהי גרסתם של חסידי בובוב, וכעת – לגרסה המשפחתית. אבל לפני שנספר אותה, נקדים הבהרה חשובה מאת בנו של בעל המעשה, אברהם שלמה שטוב, בעניין הסיפור על ‘סטירת הצדיק’:

“אני חייב לספר שמעולם לא שמעתי סיפור זה מפי אבי. רק ע”י הרבי הנוכחי, אשר חוזר על כך פעמים רבות וכל חסידיו יודעים סיפור זה. לא ידוע לי אם אכן כך היה” (א”ש שטוב, זכרונות מבאבוב דרך מגנצא לירושלים, ירושלים תשמ”ו, עמ’ 15).

ועוד הקדמה אחת: ראינו שהחנות שנוסדה בגרמניה נקראה ‘שטוב’ס קוועלע’. קְוֶועלֶע הוא מעיין ביידיש ובגרמנית, ו’שטוב’ס קוועלע’ הוא ‘המעיין של שטוב’. מה ללייביש שְׁטוּבּ ולמעיין? הגרסה החסידית לא סיפקה שום תשובה לשאלה זו. לגרסה המשפחתית לא מצאתי מקורות כתובים, על כן פניתי אל נינו של יהודה אלכסנדר שטוב – יהודה (גורי) פרוידיגר (שגם נקרא על שמו), והוא שסיפר לי את הסיפור כפי שהוא מועבר במשפחה מדור לדור (ותודה לחברי ראובן ירון על ההיכרות עם יהודה).

ובכן, מעשה שהיה כך היה: הכול החל לאחר שלֵייבּיש שְׁטוּבּ, אברך צעיר ותמים מחסידי בובוב, יצא מביתו שבמגנצא ללמוד בישיבה. איש לא תמך בו, וכדי לעמוד בהוצאות המחייה ושכר הדירה הוא נאלץ לעבוד. ביום שקד על התורה, ובערב סבב ברחובות עם מגש עמוס בדברי סדקית וחפצים קטנים. משהחל לראות רווחים החליף את המגש בעגלה, וכעבור זמן הפך את חדרו האישי לחנות קטנה. הוא הוציא מהארון הקטן בחדרו את בגדיו וחפציו האישיים, והפך אותו לדוכן מכירה.

לילה אחד טרף את שנתו חלום מוזר. בחלומו והנה הוא יושב בחדרו, ובין המיטה לארון פורץ מעיין מים. על הרצפה נקוותה בריכה ובתוכה שוחים דגים, והוא דג אותם. לא התקררה דעתו של לייביש, עד שהחליט ללכת לרבי ולבקש את פיתרון חלומו. לרבי לא היה ספק: המים סימן לשפע והדגים סימן למזל. “הרחב את עסקיך”, בירך אותו הרבי, “ותראה שפע וברכה”. ולא, המפגש הזה לא הסתיים בסטירה. לייביש שטוב פתח חנות קטנה שהלכה וגדלה והתפתחה, עד שהפכה לאחד מבתי העסק הגדולים בפרנקפורט. אנחנו פטורים כעת מלהסביר מדוע החנות, שנחנכה ב-1900, נקראה ‘שטוב’ס קוועלע’, וגם סמל המעיין של החנות – עם האותיות ש / S המציינות את שמו של שטוב – מובן היטב. את סגולת ההצלחה מייחסים במשפחת שטוב לאו דווקא לברכת הרבי, אלא לשמירת השבת עליה שמר אבי המשפחה בקנאות ובסיכון כלכלי רב.

בשנת 1933, עם עליית הנאצים לשלטון, הבין שְׁטוּבּ שהעתיד לא נמצא בגרמניה והחליט לעלות ארצה. בשלב זה של הסיפור ניעזר בתיאוריו של אחד מנכדיו של שטוב – יהודה אלכסנדר (שנקרא גם הוא על שמו):

“כשהנאצים עלו לשלטון (1933), אזי אחת הפעולות הראשונות של האספסוף היתה התנכלות לבית העסק שטוב’ס קוועלע, ע”י זריקת אבנים, ניפוץ שמשות וכד’, באשר מקום זה סימל את עושרו של היהודי וגאוותו. גם השלטון לא טמן ידו בצלחת, והכין מצגת מדהימה של שנאה והסתה. הנאצים העבירו ברחובות ברלין (ואולי בערים נוספות) מצג נייד, אשר כלל שתי משאיות פתוחות ועליהן פלטפורמות שטוחות. על גבי הראשונה נראתה דמות דיוקנו של יהודי נודד, בגדיו זולים וקרועים, ושקו המטולא נישא על שכמו, ובשניה – דגם מוקטן, בנוי היטב, של שטוב’ס קוועלע. על חזהו של היהודי, אשר היה אמור לסמל את סבא, נתלה שלט ענק ועליו כתוב לאמור: כך היהודי הגיע אלינו, ואת כל זה (-חץ לעבר המשאית השניה) הוא עשה מאתנו!! […] (על פי עדות שקיבלנו ממי שנוכחו בשעת מעשה). בדיעבד, מסע הסתה מוקדם זה היה – מאת מסובב הסיבות – לסיבת הצלת המשפחה. שכן הם הבינו שלא יוכלו להמשיך את עסקיהם כרגיל. חיסלו את הכל ועלו לארץ [דעתו של אבינו ז”ל היא שהכריעה בעד בחירת ארץ ישראל]. כאן בירושלים הוקם תעתיק של בית העסק ההוא – בשם מעיין שטוב, אשר שמו נישא בפי כל ירושלמי בימים ההם ועד עצם יום זה” (יהודה אלכסנדר שטוב, “קונטרס בדין יורד לאומנות חברו”, בתוך: מסחר כהלכה: הלכות אונאה ומקח טעות – שלחן ערוך חושן משפט סי’ רכז – סי’ רלד, בני ברק תשס”ב, עמ’ רפח).

שרה גיטל ויהודה אלכסנדר שטוב (מתוך: א”ש שטוב הנ”ל, עמ’ 91).

 

יהודה פרוידיגר דייק את הדברים: יהודה אלכסנדר שטוב אכן עלה לירושלים ב-1933, אבל בניו נשארו בפרנקפורט והמשיכו לנהל שם את העסק. עם עלייתו, רכש יהודה אלכסנדר בית בשכונת רחביה – ברחוב אברבנאל 25. בנוסף, רכש גם את המגרש שהיה לידו ועליו הוא בנה בית נוסף – ברחוב אברבנאל 23. כעבור חמש שנים חרבה החנות בפרנקפורט בליל הבדולח, ובדרך נס הצליחו כל בני המשפחה, ללא יוצא מן הכלל, למלט את עצמם ואת רכושם, ואפילו את דמי פדיון החנות שהספיקו למכור, לשוויץ. משם עלו לירושלים, והתיישבו בבתי המשפחה ברחביה. ב-1 באפריל 1940 חנכו בניו של יהודה אלכנסדר שטוב את בית העסק החדש בירושלים, שקיבל את שמו העברי ‘מעיין שטוב’. המיקום שנבחר היה במרכז העיר החדשה, במבנה רעפים חד-קומתי שהושכר בדמי מפתח מידי משפחת ולירו. למעשה, היו אלה חמש חנויות שהשְׁטוּבּים איחדו והפכו אותן לחנות ענקית, במושגי אותם זמנים.

“באותו הזמן היה השופט ולירו באנגליה ואנחנו חתמנו חוזה עם בנו, תמורת אלף £ ליש”ט לשלֹש שנים. כאשר השופט הגיע ארצה הוא התרגז על הסכום שהוא זול מדי. הוא בא אלינו וטען שלבנו לא היה רשות להשכיר את החנויות. אנחנו עמדנו על כך שבידינו חוזה חתום ולא נוסיף שום סכום, וכך היה […] מהר מאֹד נודע דבר החנות בירושלים. הודענו לכל כי דרך המכירה שלנו תהיה כמו במיינץ, סחורה טובה במחיר מוזל. משם הבאנו גם את הפרסום: חנות של עמךָ, או: שמי שאין לו כסף זה המקום עבורו. הקמת החנות עוררה עניין רב בין התושבים וגם חרדי ירושלים שמחו על כך שיהודי דתי פותח חנות בעיר […] כך פתחנו עסק יוצא מן הכלל אשר היה סנסציה בירושלים. המשכנו תמיד בשיטתנו: סחורה טובה במחיר זול. הכוונה היתה להרוויח מעט על כל מוצר, אבל למכור בכמויות גדולות וע”י כך לשכנע את הקונים שאנחנו מקום טוב, וסוחרים ישרים שכדאי לקנות אצלנו. החנות בירושלים היתה כשליש בגודלה מן החנות במיינץ ובכל זאת היינו שבעי רצון מהחלק בירושלים יותר מן השלם במיינץ” (א”ש שטוב הנ”ל, עמ’ 125).

ב-2011 עברה החנות לצדו השני של הצומת – לרחוב קינג ג’ורג’ 1. במקומה החדש עברה מיתוג מחודש, ומתרכזת בהלבשה לנשים בלבד. עם השנים, פתחו בני המשפחה עסקים נוספים בעיר הנושאים את המותג המשפחתי, אבל נדמה כי ‘מעיין שטוב’ איבדה את זוהרה, והיא כבר אינה ‘מתחרה’ עוד במעיין השילוח. עסקים בירושלים קמים, עסקים נופלים, אבל הסיפורים הטובים – ממש כמו אבניה של ירושלים – נשארים לנצח, ורק משתבחים עם הזמן.

ד"ר אייל דודסון

רוצים לקבל עדכונים ?
מוזמנים להרשם לניוזלטר וכל העדכונים ישלחו אליכם ישירות למייל
דילוג לתוכן