מתעניינים בסיור? צרו קשר

השַׁמָשׁ שהיה לרש”ש: רבי שלום שרעבי, מגדולי המקובלים

גיליון 258, אייר תשפ”ה

‘מָארי סָלֶם’ היה כינויו של רבי שלֵם שבזי בפי יהודי תימן, שהעריצו במיוחד את שיריו, בהם מצאו ביטוי לתחושותיהם בימי רדיפות ושמד. השירים הושפעו מתורת הקבלה שבה העמיק, ובהם הִרְבה להביע את הכמיהה העמוקה לארץ ישראל:

“אהבת הדסה על לבבי נקשרה,

ואני בתוך הגוֹלָה פְּעָמַי צוֹללים,

לוּ יש רשות לי אעלה אתחברה,

תוך שערי ציון אשר הם נֶהְלְלים”

(ר’ ערוסי, שירת ישראל בתימן – ממבחר השירה השבזית התימנית, קרית אונו תשנ”ח, א, עמ’ 55).

הרב שבזי נולד ב-1619 ופעל בעיקר בתְעִז – בירת תימן הדרומית. לפרנסתו עמל באריגת בדים, אך עיקר זמנו הוקדש ללימוד הלכה וקבלה. חכמתו העמוקה, עם האגדות שנקשרו ביכולותיו לבצע ניסים, הפכו אותו לדמות נערצת בחייו ולאחר מותו, וקברו היה למוקד עלייה לרגל למבקשי ישועות. אחת האגדות מספרת שבכל ערב שבת זכה הרב שבזי ל’קפיצת הדרך’ לארץ ישראל, ובמוצאי השבת בחזרה לתימן (י’ ספיר, מסע תימן, ירושלים תש”ה, עמ’ קלה). אגדה זו הולחנה ב-1974, והיתה לשיר עממי נפוץ:

“מיום ראשון עד יום שישי בצהריים, יושב רבי שלום שבזי בחנות.

אורג הוא וטווה, גוזר במספריים, אוהב את המלאכה ושונא רבנות […]

מיום שישי עד יום ראשון מדי שבוע עוזב רבי שלום שבזי את העיר.

כמו בכל שבת הוא טס על כנף הרוח, לכותל ששרד בעיר דוד […]

בין הערביים על הר הבית, בא לתפילה לירושלים”

(אורי ברזילי, אגדת שלום שבזי. שירה: שרה בדישי).

המסורת העממית ביקשה להביע את האמונה בהמשכיות מורשתו של רבי שלם שבזי, כמקובל ומורה הוראה ליהודי תימן, בדמותו של ‘יורש’ רוחני – הרב שׂר שלום (מזרחי) שרעבי. היא סיפרה אפוא שהוא נולד ביום בו נפטר רבי שלם שבזי, בשנת 1720.

הרב שרעבי עלה בצעירותו לארץ ישראל, לאחר שהספיק לספוג מחכמת הקבלה, כפי הנראה מפי חכמי צנעא. בירושלים ביקש את קרבתם של המקובלים, ונמשך לישיבת בית אל. אולי משום שהעריך שלא יזכה להצטרף לחוגי המקובלים – אם בשל גילו הצעיר ואם בשל מוצאו העדתי שלא היה מיוצג בירושלים – פנה לראש הישיבה, הרב גדליה חיון, וביקש ממנו לשרת את הלומדים בהגשת קפה ובעבודות מזדמנות. בינתיים צפה מן הצד והאזין בשקיקה לקולות הלימוד, ולא התערב גם כאשר ידע שיש ביכולתו לתרום לדיון בין הלומדים. האגדה מספרת, שכשנקלע לוויכוח למדני הקשיב שלום השַׁמָשׁ לצדדים השונים, ולאחר מכן רשם בחשאי את הדרכים ליישוב הקשיים, והטמין את כתביו בין ספריו של הרב חיון. משנתגלו, נדהמו הלומדים מחדותם ומעומקם של הדברים, וכשחזר המעשה ונשנה ביקשו לגלות את זהותו של הכותב האלמוני. רק לאחר שחנה, בתו של ראש הישיבה, נכנסה לחדר הלימוד בשעה שהיה ריק מלומדים, וגילתה את העולה החדש מתימן כשהוא תוחב נייר בין דפי הספר, נחשפה אישיותו והוא צורף למעגל המקובלים (י”ש גפנר, אור השמש, ירושלים תש”ל, עמ’ כא–כה).

ב-1751 התמנה הרב שלום שרעבי, שבינתיים נשא לאישה את חנה – בתו של הרב חיון, לעמוד בראש ישיבת המקובלים. שִׁמעוֹ, כחכם קבלה מופלג, יצא ונפוץ במהירות, ואגדות מופתיות רבות נקשרו באישיותו. הוא היה לגדול המורים של קבלת האר”י בזמנו, ואת שיטתו הקבלית ניסח בספרו אמת ושלום. כמו כן ערך סידור תפילה עם ‘כוונות’ קבליות מפורטות, שזכה לתפוצה רבה בין חכמי הקבלה. התפילה בכוונות הללו נתפסת בעיניהם כתכלית לימוד הקבלה, והם נוהגים להאריך בהן שעות ארוכות. מאז ועד ימינו נודע הרב שרעבי בכינוי ‘השמ”ש’ או ‘הרש”ש’ – שניהם ראשי תבות שמו, כשלעתים קרובות נספח להם התואר ‘הקדוש’. דרשנים קשרו את הפסוק עָלִיתָ לַמָּרוֹם שָׁבִיתָ שֶּׁבִי (תהילים סח, יח) לשלוש דמויות היסוד בקבלה: “שבי” הוא ראשי תבות שמם של רבי שמעון בר יוחאי, האר”י הקדוש (יצחק בן שלמה) והרש”ש (שלום בן יצחק).

מתפללים בישיבת המקובלים בית אל ברובע היהודי, וסידור הרש”ש פתוח.

 

רש”ש הנהיג בישיבת בית אל ‘שטר התקשרות’ – מעין חוזה סודי לערבות הדדית, בדומה להתקשרות חבורות המקובלים מחוגם של האר”י ורבי חיים ויטל בצפת במאה ה-16, כ-170 שנה קודם לזמנו. לחבורה קרא רש”ש ‘אהבת שלום’, וההתקשרות כללה דאגה לשמירה הדדית מפני פגמים מוסריים ורוחניים, והגשת עזרה בשעת מצוקה. מטרת החברים הייתה להגיע להתעלות אישית שתוכל לתרום גם להחשת הגאולה, והם התחייבו להתקשרות הסודית בשבועה חמורה:

“נהיה כולנו אוהבים זה לזה אהבה רבה, אהבת נפש ואהבת הגוף, והכל לעשות נ”ר [=נחת רוח] ליוצרנו בדביקו דרוחא חדא [=בדביקות של רוח אחת] […] באופן שאם ח”ו [=חס וחלילה] יהיה צער לאחד ממנו, לסייע כלנו יחד או כל אחד בפרטות ככל הבא מידו […] נתחברנו ונתקשרנו ונתייחדנו כאיש אחד חברים בכל מכל כל לסייע ולעזור ולחזק ולאמץ איש את רעהו לשוב בתשובה, ולהוכיחו ולהשתתף בצרתו בין בעוה”ז [=בעולם הזה] ובין בעוה”ב [=בעולם הבא] […] עוד נתחייבנו בכל תוקף שלא לגלות הדבר הזה שנתחברנו ונתייחדנו […] כל זה נתחייבנו בחיוב גו”ש ובקגו”ש בדל”ב [=גמור ושלם, ובקניין גמור ושלם, במנא דכשר למקניא ביה (=בכלי שכשר לקנות בו)] מיד כולנו כתחז”ל [=כתקון חז”ל], והסכמנו בכל האמור בהסכמה גמורה כתוקף כל הסכמות הנעשות מימות משה רבינו ע”ה [=עליו השלום] […] והנה אמת נכון הדבר ושריר וקיים” (י’ באדהב, ציון וירושלם – שנה ראשונה, ירושלם תרפ”ז, עמ’ כ–כב).

בין החתומים על השטר נמנו החיד”א (הרב חיים יוסף דוד אזולאי) והרב יום טוב אלגָזי, שניים מן הבולטים בחכמי ירושלים במאה ה-18. חבר נוסף בחוג תלמידי רש”ש היה הרב אברהם גרשון מקיטוב, גיסו ומקורבו של מייסד תנועת החסידות, ‘הבעל שם טוב’.

חדר הלימוד בישיבת בית אל ברובע היהודי: למעלה משמאל – לוח הקדשה לראשי הישיבה למן הווסדה. מימין – לוח הקדשה “למרן הרש”ש הקדוש” – “ראש חכמי ומקובלי בית אל תכב”ץ [=תכון בצדק]”.

 

בני החבורה התעמקו יחדיו בתורת הסוד, וייחדו את תפילותיהם בכוונות הנשגבות שלמדו מפי רש”ש. בחצות הלילה נהגו לחלוץ נעליהם, להתיישב על הארץ ולפתוח באמירת מזמורי תהילים, קינות על חורבן המקדש ותפילות על הגאולה. זהו מנהג ‘תיקון חצות’, שנוסד כפי הנראה בידי מקובלים ירושלמים בראשית המאה ה-16, ורווח בקרב חוגים רבים בדורות הבאים. הם האמינו שבכוחן של הקינות והתפילות להחיש את בוא הגואל, ופעילותם הותירה רושם עז בתודעה העממית בדורות הבאים, כפי שסופר במאה ה-19:

“הספרדים יספרו לנו סיפורי נפלאות, מאשר פעל ועשה שמה הרב ר’ שלום שרעבי זיע”א [=זכותו יגן עלינו, אמן]. פעם אחת אסף עשרה תלמידי חכמים, מקובלים גדולים בתורה וביראת ה’, ועשו ביניהם קשר אמיץ למען הביא את הגואל צדק, ויענו בצום נפשם כל היום. ובלילה, אחר תפלת הערב, כוונו בכוונות גדולות ונוראות אשר סדר לפניהם הרב הזה. ויהי כחצות הלילה, והנה רוח גדולה, רוח סערה, נֹגע בארבע פינות הבית, וינועו אמות הסִפִּים והעמודים אשר הבית נשען עליהם, וקולות וברקים הסבו את מקום מושבם. ויחרדו האנשים מאד, וחִיל ורעדה אחזתם, ויקומו אחדים מהם וינוסו החוצה, והנותרים בבית נפרעו מכוונותיהם. ויחדלו הקולות, ותקֹם הסערה לדממה, ויִחר מאד להרב הזה על אשר לא עמדו על מעמדם ועל כוונותיהם, כי היה בזמן הזה עת רצון, ובנקל היו יכולים להביא את הגואל. ה’ ירחם, וישלח אותו לנו במהרה, אמן” (י”ש בלויא, ישבת ציון, ירושלם תרמ”ג, דף ד ע”א–ע”ב).

קבר הרש”ש הקדוש בהר הזיתים. באדיבות שרה ברנע.

לפי מסורת קדומה היה בירכתי ישיבת בית אל חדר עמוק ונסתר דמוי מערה, שבו התבודדו אנשי הסוד. כיום מראים בחדר במכון ראני – ליד ישיבת בית אל (ברחוב בית אל 9), את חדר ההתבודדות של רש”ש וחבריו. בחדר מוצגים פריטים שונים הנקשרים לדמותו, כמו גם אחדים מספריו. יש לציין, שזיהוי חדר זה כ’חדר הרש”ש’ אינו קדום. מכון ראני נמצא בחלק מן המתחם ההיסטורי של ישיבת בית אל. חלק זה הופרד ממבנה הישיבה ב-1974, ורק אחר כך יוּחד החדר לזכרון רש”ש.

ד"ר אייל דודסון

רוצים לקבל עדכונים ?
מוזמנים להרשם לניוזלטר וכל העדכונים ישלחו אליכם ישירות למייל
דילוג לתוכן